• Mos/sedumdakken schuurtjes

  • by

  Buro Regen&Water Forums Vogeldorp Mos/sedumdakken schuurtjes

  • Dit onderwerp is leeg.
  3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
   Berichten
  • #15154 Reageer
   Juliette

    Ha allen,
    Geen idee of het zou mogen of kunnen in verband met monument regels, maar misschien zouden de (hoogbouwhuizen)tuinschuurtjes en eventueel zelfs dakkapellen een sedum/mos laag op het dak kunnen krijgen? Dat zijn al flink wat meters om extra water op te nemen.

    #15164 Reageer
    Willem

     Het aanleggen van een groendak is niet op ieder dak mogelijk. Een groendak heeft een speciale wortelbestendige ondergrond nodig. Een veel voorkomende dakbedekking zoals bitumen is van nature niet wortelbestendig en zal vervangen moeten worden door een andere dakbedekking, zoals EPDM.

     #15257 Reageer
     Buro Regen&Water

      Dag Juliette, zoals Willem hierboven ook aangeeft, is helaas niet ieder dak geschikt voor de aanleg van een groen- of sedumdak. Beperkte draagkracht of beperkte waterdichtheid van de bedekking spelen hier een belangrijke rol in.

      In het geval van Vogeldorp is de aanwezigheid van de funderingsplaten een extra factor. Eerder onderzoek heeft laten zien dat de kans op scheuren in deze plaat groter wordt wanneer er meer gewicht op komt. Deze druk wordt namelijk direct overgenomen door de muren. Daarom wordt, los van de monumentenregels, het toepassen van extra gewicht op de funderingsplaat afgeraden.

      Voor de schuurtjes geldt een andere beperking. De daken hierop zijn namelijk van zink en zijn niet goed bestand tegen het aanvullende gewicht van een groendak of het zuur dat van de wortels afkomt. Hiervoor zou dan dus een aparte constructie moeten worden aangelegd, die het dak van zink niet belast. Hier geldt wel voor dat het nog wel aan de monumentenregels moet voldoen en door de VvE moet worden goedgekeurd.

      Ik hoor het graag als je nog iets meer toelichting wilt of er nog andere vragen zijn!

      Groet,
      Brian

     3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
     Reageer op: Mos/sedumdakken schuurtjes
     Je informatie: