Muggenoverlast – bron aanpakken

Er is geen pasklare oplossing voor de muggenoverlast die bewoners ervaren in De Baarsjes, met name in de omgeving Vespuccistraat. Dat concludeert Buro Regen&Water dat in opdracht van stadsdeel West onderzoek deed naar het muggenprobleem.

Bron aanpakken

Belangrijk bij de bestrijding van muggen is het opsporen van de bron. Zorg eerst dat de mug niet binnen kan komen en pak indien nodig de bronnen binnenshuis aan. Werk van buiten naar binnen en vergeet indien aanwezig de kruipruimte of kelder niet. Ga op inspectie door het huis en maak alle gaten en kieren die u tegenkomt dicht. Let op lekkende kranen en sifons. Muggen hebben maar een beetje water nodig om hun eitjes in af te zetten en larven overleven in elk poeltje. In de volgende stappen doorlopen we de verschillende bronnen en hun oplossingen.

1. Ventilatieroosters

Plaats gaas of horren voor de roosters om muggen en andere insecten buiten de deur te houden. Goede ventilatie is belangrijk voor uw woning, maar onderhoud aan ventilatiekanalen schiet er vaak bij in. Controleer de ventilatieroosters regelmatig en houd ze schoon. Zorg dat de roosters niet volledig zijn afgesloten. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

2. Horren plaatsen

Goed sluitende horren zijn perfect om muggen uit huis te houden, dat kan ook met een rol gaas en tweezijdige plakstrip. Daarnaast houden muggen niet van tocht. Zet overdag de ramen in huis tegen elkaar open. Dat zorgt voor een lekkere bries die verkoelt en ook nog eens de muggen verjaagt. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

3. Ventilatoren

Ventilatoren plaatsen of ophangen werkt perfect om muggen met de luchtstroom weg te krijgen. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

4. Klamboes

Slaap onder een klamboe om niet te worden lek geprikt. Let goed op welk type klamboe het best geschikt is. Een rechthoekige klamboe die groter is dan het bed heeft als voordeel dat u niet tegen het net ligt en geeft maximale ruimte om het bed. Aan de ophanglussen van de klamboe kunt u elastiek bevestigen om scheuren te voorkomen mocht u per ongeluk op de klamboe staan. Let ook op de fijnmazigheid van de klamboe. De gemiddelde klamboe telt 256 gaatjes per vierkante inch (6,5 vierkante centimeter). Dat is fijn genoeg om insecten buiten te houden, zonder dat het beklemmend gaat voelen. De meeste klamboes zijn van polyester, maar ze zijn ook leverbaar in katoen of bamboe. Katoenen klamboes zijn vaak extra fijnmazig. Sommige klamboes zijn behandeld met een anti-insectenmiddel. Dit voorkomt dat u wordt gestoken als u tegen het net ligt. Deze geïmpregneerde klamboes zijn niet geschikt voor kinderen, omdat ze het middel binnen kunnen krijgen als ze de klamboe in hun mond stoppen. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

5. Planten

Sommige planten zijn perfect als middel tegen muggen en andere insecten. Volg onderstaande link voor een overzicht van deze planten soorten. Sommige planten zijn zowel binnenshuis als buiten te gebruiken. Een tuincentrum of speciaalzaak staat klaar met meer advies over welke planten geschikt zijn. Hoe meer diersoorten kansen krijgen in uw tuin hoe minder ‘plaagsoorten’ als de mug domineren. Plant insectenvriendelijk bloemrijk groen aan. Laat spinnen hun web maken. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

6. Voorkom stilstaand water

Muggen zetten hun eitjes af in stilstaand water. Pak daarom alle plasjes om uw huis aan. Laat geen water staan in plantenschotels, emmers, gieters of dakgoten. Ververs het water in vogelbadjes dagelijks. Plassen op daken kunnen worden voorkomen door er een sedum dak van te maken. Houd water in een vijver in beweging met een kleine pomp of een fontein. De waterkwaliteit blijft op peil met verschillende soorten vissen en andere waterdieren in een vijver. Dit voorkomt tegelijk uitbreiding van de muggenpopulatie. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

7. Regentonnen afsluiten met gaas

Regentonnen zijn belangrijk voor de opvang en het gebruik van regenwater. Het stilstaand water is helaas ook een ideale broedplaats voor muggeneitjes. Dit is te bestrijden door de regenton af te sluiten met gaas onder het deksel, of zet gaas vast met een spin of een oude binnenband van een fiets. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

8. Kruipruimte

Indien alle stappen zijn doorlopen, maar de overlast blijft, geeft het onderzoek aan dat de overlast vanuit de kruipruimte zou kunnen komen. Dicht kieren of vul de ruimte met zand, schelpen, isolatiechips, EPS parels of argex korrels. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit kunnen doen. Meer informatie(verwijst naar een andere website)

Wat kan ik als bewoner doen?

Wat als je alles hebt gedaan en je hebt nog overlast – wie kun je dan inschakelen. Wanneer een huurder van mening is dat een woning bouwtechnisch gebreken vertoont, moet huurder de eigenaar de gelegenheid bieden om die gebreken te verhelpen. Dit moet schriftelijk gebeuren, en in de brief moet een redelijke termijn worden gesteld, in de regel zes weken. Meer informatie: !Woon kan huurders hierin bijstaan(verwijst naar een andere website).

Geschiedenis:

Buro Regen&Water ging  voor Stadsdeel Amsterdam-West en de bewoners een onderzoek doen naar de muggenplaag in De Baarsjes (dinsdag 17 april 2018 | 09:30)

 

Hoewel de gemeente zegt niet verantwoordelijk te zijn, gaat stadsdeel West toch een onderzoek instellen naar de muggen die de bewoners van vooral de Vespuccistraat en de James Cookstraat al jaren teisteren.

Volgens het stadsdeel zijn niet zij, maar de huiseigenaren zelf verantwoordelijk voor het probleem. Maar toch is er nu onderzoek beloofd, schrijft De Telegraaf. Buro Regen&Water heeft de opdracht gekregen en gaat gesprekken voeren met alle betrokkenen. In 1 procent van de 709 woningen gaat ook locatieonderzoek gedaan worden. Er wordt dan gezocht naar scheurtjes in de fundering met daaronder ondiep stilstaand water waarin muggen hun eitjes leggen. Het onderzoek moet in juni klaar zijn.