HET REGENWATERPLAN VAN RAINGO

Altijd opgewassen tegen hevige buien

Het KNMI heeft vier verschillende klimaatscenario’s uitgewerkt voor de komende dertig jaar. Die hebben allemaal één ding gemeen: de winters worden natter, de zomerse buien heftiger.

Als we daar niet voor plannen, zullen tuinen, straten, pleinen, tunnels en parken nog vaker onder water komen te staan. Om overstroming van riolen te voorkomen, worden eigenaren van percelen verantwoordelijk voor de opvang van neerslag in de eerste 24 uur na de bui. In België en Duitsland is dit zelfs al een wettelijke plicht.

In Nederland werkt Buro Regen&Water aan innovatieve en creatieve oplossingen om neerslag in stedelijke omgevingen op te vangen, zonder ongewilde overstromingen en overlopende riolen. Wij zijn de bedenker van het Regenwaterplan, een oplossing op maatwerk voor elk perceel.

Voor elke opdrachtgever maken wij een uniek Regenwaterplan. Dat brengt in kaart waar hemelwater zich nu verzamelt op een perceel en hoeveel millimeters er moeten worden opgevangen. In het Regenwaterplan staan oplossingen om een perceel bestand te maken tegen de toenemende neerslag. Oplossingen die we in samenwerking met andere experts kunnen aanleggen, maar ook ideeën die een opdrachtgever zelf kan uitvoeren.

Grondboringen zijn een integraal onderdeel van elk Regenwaterplan. Daarmee brengen we de grondwaterstand in kaart, net als het vermogen van de bodem om regenwater op te vangen. De boorstaat geeft ons, samen met een uitvoerige analyse van de technische tekeningen, alle informatie die we analyseren bij het opstellen van elk Regenwaterplan.

Het (her)ontwerpen van parken, straten, pleinen en tuinen vergt vaak een grote investering die jaren mee moet kunnen. Om een perceel echt toekomstbestendig te maken, is een plan voor de opvang van regenwater net zo belangrijk als een verlichtings-, beplantings-, of bestratingsplan.

Het Regenwaterplan zorgt ervoor dat gevallen neerslag een omgeving juist aantrekkelijker maakt, in plaats van voor waterschade te zorgen.

Midwest Amsterdam, de creatieve verzamelplek in Amsterdam West, is ons proeflab en onze werkplek. Hier experimenteren wij continu met nieuwe oplossingen voor de opvang van regenwater, iets wat we u graag laten zien.

Voorbeelden van onze oplossingen zijn schelpenkoffers en krattensystemen, die mooi kunnen worden verwerkt in elk ontwerp.

STAPPEN

De eerste stap bij het maken van een Regenwaterplan voor elke buitenruimte is het op lokatie uitvoeren van een grondige analyse. Waar zitten de knelpunten, waardoor neerslag nu niet goed wegloopt? Hoeveel van het terrein is betegeld en hoeveel ruimte krijgt groen? Waar zit het laagste punt precies, waar al het water heen loopt? Wat gebeurt er ondertussen onder de grond met de riolering?

In de volgende stap kijken we naar het ontwerp zoals dat er ligt. Door een analyse van de technische tekeningen brengen we haarfijn in kaart hoe neerslag zich gaat gedragen in de nieuwe buitenruimte. Vinden we knelpunten, dan bieden we een oplossing.

Enig resultaat